Dah betekent verbranden, Sanskaar betekent ritueel.
Wanneer moet iemand gecremeerd worden?
Cremeren is een van de betere methoden van milieubescherming en tegelijkertijd het voorkomen van besmettelijke ziekten. Volgens de geschriften is het cremeren een methode waardoor de stoffen (Aarde, water) direct aan de bronnen worden teruggegeven. Aarde wordt in de vorm van As verstrooit. Water verdampt door de hitte en komt weer in de atmosfeer. Door te cremeren respecteert iemand de natuurwetten door deze gezuiverd terug te geven.
Bij het cremeren dient men de volgende regels in acht te nemen:
Kinderen jonger dan 10 jaar mogen niet gecremeerd worden (Nirnay Sindhoe, Garurh Puran). Zo lang de kinderen nog melktanden hebben mogen ze niet gecremeerd worden. Bovendien ontbinden de beenderen van kinderen sneller dan die van ouderen.
Uit de geschriften blijkt eveneens dat mensen die door middel van vergif (slangenbeet) om het leven zijn gekomen, niet gecremeerd worden. In India wordt dit nog steeds nageleefd. Mensen die middels gif om het leven komen, worden in doeken gewikkeld en drijvend op een vlot te water gelaten. Het wassende water zal het lichaam zuiveren en in zich opnemen, doen smelten. Bovendien geloven de mensen dat slangenbezweerders in staat zijn om het gif uit het lichaam te krijgen, mogelijk dat de overlevende weer tot leven gewekt kan worden.