Het Hindu huwelijk is veelal gebaseerd op vele rituelen. Deze rituelen staan in teken voor een verbintenis tussen partijen voor eens en voor altijd (voor het gehele leven). Het bijzondere hiervan is dat wanneer éénmaal met iemand het huwelijk gesloten is, is scheiden niet mogelijk.
Het Hindoe huwelijk is het enige huwelijk welk de term scheiden niet kent. Tyaag (loslaten) komt wel voor, maar dit wanneer iemand in de fase van sanyaas verkeert.
Het Hindu huwelijk wordt alleen voltrokken tussen twee personen van verschillende geslachten. Een huwelijk tussen twee personen van het zelfde geslacht is dus onmogelijk! Dit wordt binnen het hindoeïsme als domonisch (taboe) ervaren. De Manusmriti haalt ook aan dat een huwelijk slechts tussen twee personen van verschillende geslachten gesloten kan worden.
Een huwelijk is de sterkste manier van binden van de man en de vrouw tot één. Het huwelijk is de enige vorm om een gezin (familierelatie) te beginnen. Middels het huwelijk wordt tegelijkertijd één schuld ingelost, nl. die van de pitrarien. Het bijzondere van het huwelijk is dat alle Goddelijke krachten in het huwelijk verbonden zijn.
Het huwelijk is een heilige wet van de Schepper (Brahma) waarin de man en de vrouw middels rituelen een kind kunnen verkrijgen die oprecht, gehoorzaam, deugdzaam en een voorbeeldig zoon / dochter zal zijn.
Het hindoeïsme kent 8 vormen van huwelijk, nl.:
1 Brahma vivah
2 Deiva vivah
3 Prajapathya vivah
4 Aarsha vivah
5 Asura vivah
6 Gandharva vivah
7 Rakshashi vivah
8 Pishaacha vivah
De eerste drie zijn de hogere vormen van het huwelijk (vivah).